Vajon melyik az az
angol nyelviskola, ahol öröm az angol tanulás?
Egyedi keresés

 

 

 

Angol nyelvkönyvek

 

Segítségül elmondom a tapasztalataimat azokról az angol könyvekről, amelyekből már tanítottam.

Headway könyvek - Inkább ismétlésre valók, olyanoknak, akik fel akarnak eleveníteni dolgokat. Mint ahogy az angol egynyelvű tankönyvek általában, jó nyelvtani magyarázatokkal és táblázatokkal rendelkezik, de nem gyakoroltatja őket eléggé, tehát érdemes plusz feladatokat végezni a könyv mellet. A magasabb szintjein nagyon jó olvasmányok vannak, amikkel a szókincs nagyszerűen bővíthető.

Streamline - Szinte ugyanaz, talán csak a külső kivitelezés más. Kevesebb fotó és több illusztráció van benne, ezért kissé komolytalanabbnak tűnik. A nyelvtan szintén rendezett, áttekinthető formában van, még levélminták is vannak benne. Ráadásul találtam benne olyat is, amit máshol nem, méghozzá azt, hogy milyen sorrendben mondd a mellékneveket egy főnév előtt (öreg, fiatal, kicsi, nagy, zöld, kék stb.), ha beszélsz valamiről.

Dohár Péter - Kis angol nyelvtan - Nagyon jól elmagyarázza pontokba szedve a nyelvtant, egy kis gyakorlással fűszerezve. A végén pedig sok-sok mondatfordítás található, hogy a könyv elején előadott nyelvtant hosszabban gyakoroltassa.

Szerintem egyetlen hátránya, hogy a könyv végén található példamondatok kissé nehezek, mert nem egyszer kér olyan szavakat a tanulótól, amit az biztosan nem tud és ahhoz a bizonyos nyelvtanhoz ráadásul nincs is rá szüksége. Ennek ellenére én is használom gyakoroltatásra, de a macerás szavakat (pl. szénakazal, lópokróc stb.) inkább kihagyom, vagy egyszerűbbre cserélem.

Czobor - Horlai - Lopva angolul - Az egyik legjobb angol könyv kezdőknek. Szép, aprólékosan veszi a nyelvtant, és az átlaghoz képest elég sok gyakorlat van benne. A szókincsre is figyel. Az egyedüli probléma, amit észrevettem benne, hogy a nyelvtani magyarázatokban nem kíméli a tanulót és ömleszti rá a magyar nyelvtani szavakat elég rendesen.

Célszerű megérteni és letisztázni a magyar nyelvtani szavakat jó alaposan, mielőtt nekikezd az ember a könyvnek és akkor már nem lesz vele probléma.

Black Bird - Na, ez a könyv igazán megér pár szót. Ez a végletek könyve. Kezdem a rosszal, hogy utána a jóval felyezhessem be. Brutális mennyiségű szavakat halmoz fel az egyes felyezetekben és olvasmányokban, amiket igyekszik is néhány feladat erejéig gyakoroltatni, de a szavak mennyiségéhez képest ez nem elég. A tanuló nagyrészt magára van hagyatkozva, hogy megtanulja azt az irdatlan mennyiségű szót, amit a könyv a fejére ömleszt. Ez pedig elég nehézkesen megy.

A jó benne az, hogy nagyon szépen, rendezetten vezeti fel a nyelvtant és minden egyebet, ami a nyelvtanuláshoz kell. A kiejtéssel is nagyon szépen foglalkozik, jók a hanganyagai. Az új szavak problémáját úgy szoktam megoldani, hogy egyszer kikérdezem őket a lecke elején, és amik nem mentek, azokhoz plusz feladatokat találunk ki, mondatok íratok és mondatok a tanulókkal. A lecke végén újra kikérdezem az egészet és úgyanúgy begyakoroljuk még egyszer, ha kell. Én egy szóbeli feladatot többször is megcsináltatok a tanulókkal, egészen addig, amíg gördülékenyen nem megy nekik, sőt vannak olyan párbeszédek, amelyeket fejből is meg kell tanulniuk.

Egyébként aki ezen a könyvön végigmegy, annak nagy esélyei vannak, hogy leteszi a középfokú nyelvvizságát.

Michael Swan - Practical english usage - Imádom ezt a könyvet! Teljesen angolul van, és egy kis (600 oldalas) nyelvtani bibliának tekinthető. Azoknak való, akik már jól tudnak angolul és nem okoz nekik gondot, hogy teljesen angolul olvassanak (ráadásul nyelvtant). Bár nem kifelyezetten gyakorlásra való, de nagyon jó példamondatok vannak benne.

Csordás Norbert - Angol nyelvkönyv - Nagyon jól felépített nyelvtankönyv, alap szókinccsel. Szerintem az egyetlen olyan nyelvtankönyv, ami teljesen érthetően, nehéz szavak nélkül magyaráz. Lépésenként veszi az angol nyelvtant a legelejéről egy erős alapfokig, még a középfokból is van benne egy kevés. A könnyebb megértés kedvéért illusztrációkat is használ, ahol csak lehet.Én a régi kiadást használtam, amiben volt egy nagyon jó kis bevezető az angol nyelvről és a kommunikációról általtában, az új kiadásban nem tudom, hogy ezek benne vannak-e még. Kezdőknek mindenképp tudom ajánlani. A könyv olvasása és megértése mellett érdemes plusz írásbeli és szóbeli feladatokat csinálni hozzá és így szépen lehet vele haladni. A kiejtési jelek és az angol ABC is benne van!

Speak Up - Ez egy angol magazin magyar szószedettel. Mint külalakilag, mint tartalmilag egy nagyon igényes kiadvány, amit jól lehet használni angol nyelvtanuláshoz. A magazin szövegei CD-n megtalálhatók.

A többi könyveim sajnos nem kaphatók Magyarországon.

Angol nyelvoktatás, sikeres angol tanulás kezdőknek és újrakezdőknek! Ahol megtudodhatod, hogyan javíthatod saját magad az angoltanulásod, bárhol is tanulsz!

Gyűjts több információt az angol nyelvoktatásról a bal oldali linkek segítségével.

Angol pont  Ajánld az oldalt barátaidnak!
Barátod e-mail címe:
A te neved:
*Kérlek, valóban a saját neved írd be a félreértések elkerülése végett!

Jó olvasást és böngészést kívánok!
Üdvözlettel:

Tari Erika
magántanár
e-mail: Írhatsz nekem